Selecteer een pagina

Na het lezen van dit blog weet jij beter hoe jij je lichaam in balans moet krijgen en wat je moet doen om je leven weer in balans te krijgen.

Je kan aan het einde van dit blog een vragenlijst invullen voor vrijblijvend advies.

Balans volgens de dikke van Dale: “in balans is in evenwicht”.

Terug in balans

Wat betekent balans voor jou en is jouw leven dan in balans? Voor mij is balans dat ik in alles wat ik doe plezier heb en mij niet beperkt voel door fysieke problemen. Dit maakt dat ik ervoor zorg dat ik zo gezond al mogelijk leef, gezond eten, goed slapen, ontspannen en inspannen.

Met een gezin, zoon van ongeveer een half jaar, een eigen bedrijf, de drive om nog lekker te presteren, hobby’s, betekent het dat ik soms wat concessies moet maken. Maar dat doe ik graag omdat ik daardoor een leven heb wat in balans is.

Vaak zie je bij mensen waarbij hun leven niet in balans is dat zij lichamelijk nogal wat problemen gaan ervaren. Denk bijvoorbeeld aan 1 van de volgende punten:

  1. Rug-, schouder- of nekpijn
  2. Hoofdpijn
  3. Lagere energie
  4. Slecht slapen
  5. Opgeblazen gevoel
  6. Overgewicht

Allemaal punten die deze mensen in de weg staan om een gezond lichaam en een goed leven te hebben.

Hier kan je wat aan doen. En ik zal je uitleggen waarom dit kan, hoe dit kan en meteen wat jij kan doen om dit voor elkaar te krijgen.

Waarom de 6 domeinen model aanpak?

Laten we beginnen met waarom dit mogelijk is. Je lichaam wordt gestuurd door hormonen, allemaal sleutels die een deur open doen en een actie opstarten die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Als je hormonen in balans zijn is je lichaam beter in balans.

Ik help mensen vanuit het 6 domeinen model: slaap, ademhaling, stress, immuunsysteem, voeding en beweging.

En laat het nu net zo zijn dat je hormonen de domeinen volgen, en niet andersom.

Ervaar jij stress, afhankelijk van de duur, maakt je lichaam adrenaline of cortisol aan om ons te helpen in deze stress situatie. Ga jij slapen zal je lichaam groeihormoon aanmaken om ons lichaam te helpen herstellen. Eet je, afhankelijk wel van welke producten, maakt je lichaam insuline aan om onze bloedsuikerspiegel onder controle te brengen. Ga je bewegen, maakt je lichaam endorfine of testosteron aan.

Je lichaam maakt dus hormonen aan om ons lichaam te ondersteunen, in welke situatie dan ook. Onthoud dit goed!

Hoe kan jij het 6 domeinen model gebruiken?

Als je nu gaat kijken naar hoe jij je lichaam weer in balans kunt krijgen is dit antwoord wat simpeler geworden. Laten we dit aan de hand van een voorbeeld doen.

Iemand heeft last van lage energie, is vaak moe en heeft weinig zin om iets te gaan ondernemen. Deze persoon ervaart stress, slaapt niet goed, eet ongezond en beweegt ook niet genoeg. Wat zou jij dan gaan doen? Vaak denken mensen nu dat als je deze persoon beter laat slapen, hij/zij meteen meer energie moet gaan ervaren. Dit zal ook zeker wel een gedeelte helpen, maar misschien is er wel meer aan de hand. Bijvoorbeeld een ongezonde manier van eten, en een hoge maaltijd frequentie die het niet toe laat dat zijn darmen kunnen herstellen, maakt dat het lichaam veel energie kwijt raakt aan andere problemen.

Feit blijft wel, dat als je de juiste domeinen gaat optimaliseren, deze persoon zijn lage energie binnen 4-8 weken al volledig kwijt kan zijn. Dit hoeft helemaal niet lang te duren.

Dus wat zou deze persoon kunnen doen? Of meteen ook wel jij, als jij hiermee stoeit.

Wat moet jij gaan doen?

Eten met een lagere maaltijd frequentie maakt dat ons lichaam meer energie gaat vrij maken door het gebruik van vetten als energiebron in plaats van suiker. Vet bied jouw lichaam tot wel 8x zoveel energie. Dus wil je meer energie ervaren, zal je de maaltijd frequentie moeten verlagen. Hoe doe je dit? Eet jij nu 6 maaltijden, ontbijt, Tussendoor, lunch, Tussendoor, Avondeten, Tussendoor? Sla alle tussendoortjes over.

Daarnaast is slaap optimaliseren erg belangrijk voor meer energie. Wat je kan doen is elke avond voor het slapen gaan 3 minuten buik ademhaling stimuleren. Rustig in en uit ademen door je neus en naar je buik. Je brein ontspant zich waardoor je lichaam beter tot rust komt.

Ondanks dat deze persoon ook te maken heeft met stress en niet veel beweegt zullen deze twee domeinen de grootste invloed gaan hebben op het verhogen van zijn energie niveau.

Hoe pluis ik dit nog verder uit?

Ik laat mensen die ik begeleid altijd een volledige vragenlijst invullen. Uit deze vragenlijst ga ik zien welk domein er uit balans is en welk domein er de meeste aandacht nodig heeft. Al deze vragen geven inzicht in het domein.

Vaak hebben mensen gemiddeld 4-8 weken nodig om een enorm verschil in hun probleem te gaan ervaren. Bijvoorbeeld het terug krijgen van hun energie. Mits je op de juiste domeinen inzoomt.

Je brengt de balans in het leven weer terug. Zodra alle 6 domeinen weer in balans zijn bevind jij jezelf weer in setpoint positie. Oftewel, je lichaam kan weer scoren, het kan weer functioneren, herstellen, heeft geen pijn, veel energie, valt af, noem het maar op.

Dat wil je toch?

Unieke en nieuwe aanpak: het 6 domeinen model

De aanpak vanuit de 6 domeinen is een unieke aanpak en maakt dat iedereen op een doelgerichte manier wordt benadert. Dit maakt dat er altijd resultaat bereikt word in kortere tijd.

Als jij ook inzicht wilt in jouw leven, omdat je merkt dat je leven uit balans is, of je een van de bovenstaande problemen ervaart. Dan mag je vrijblijvend de vragenlijst invullen. Ik geef je inzicht in de domeinen die bij jou uit balans zijn, waarnaar we daarna wellicht samen kunnen kijken hoe we jouw lichaam weer in balans kunnen brengen.

Vragenlijst: 6 domeinen model

Vul deze hier in: https://forms.gle/KQM4TdbXP6n19bEfA

Heb je vragen of heb je een aanvulling? Dan mag je mij natuurlijk altijd mailen naar info@unique-body.nl

Groetjes,
Remco