Reptielenbrein: dit is hoe het oudste stukje hersenen je leefstijl bepaald

Je reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen. Je reptielenbrein wil maar 1 ding: overleven! Dit deel van je brein denkt niet na en onthoudt ook niets, maar resageert volledig instinctief. Zo functioneert je reptielenbrein iop de achtergrond en heeft het zo invloed op jouw leefstijl.

Welke 3 delen van je hersenen zijn er en wat doen ze?

Wij hebben dus 3 delen en niet zoals je misschien dacht 2. Laten we ze onderverdelen in deel 1: het menselijke (rationele) brein, deel 2: het zoogdieren (emotionele) brein), deel 3: het reptielenbrein (oudste gedeelte). Deze delen hebben allemaal een andere functie en invloed op jou.
1) Het menselijke (rationele) brein

Dit is de jongste telg in de familie. Het is verantwoordelijk voor je rationaliteit. Je denkt na, maakt overwogen beslissingen, je doet kennis op en analyseert problemen. Dit stukje hersenen laat zich het beste omschrijven als je gezonde verstand.

2) Het zoogdieren (emotionele) brein

Dit is het domein van je emoties. Dit deel van je hersenen screent de ingekomen informatie en vergelijkt dit met wat het kent aan herrinneringen en positieve en negatieve ervaringen. Zo zorgt dit deel ervoor dat je blijft herhalen wat je gelukkig maakt, lachen, lekker eten, knuffelen en probeert je negatieve ervaringen te vermijden als pijn, verdriet en angst. Dit deel is ook verantwoordelijk voor het vrijgeven van dopamine dat je dus een goed gevoel geeft.

3) Reptielenbrein

Het reptielenbrein is dus gebrand op 1 ding, overleven. Het is dus ook verantwoordelijk voor jouw voortbestaan en voortplanting. Het stuurt ook al je vitale funncties aan als je hart, ademhaling en bloedsomloop. Dit deel reageert voornamelijk instinctief. En zodoende beweegd het om je bewustzijn heen om jou te beschermen tegen gevaar.

Gezond verstand versus instinct

Als je logisch nadenkt, ‘nadenkt’, zou je verwachten dat we het meeste doen met ons menselijke brein? Helaas. Je maakt meer keuzes met je zoogdierenbrein en je reptielenbrein. Je maakt keuzes op basis van emoties of instinct. In de praktijk is dit dat je weet dat je geen chocolade moet eten om een gezonde leefstijl te creëren, maar toch doe je het. Er wordt dus dopamine aangemaakt en dit wint het van je gezonde verstand.

De eindeloze strijd

Het is dus een eindeloze strijd tussen de 3 delen van je hersenen. Dat verklaart ook meteen waarom het zo moeilijk is om een gezonde leefstijl aan te leren. In de jaren die je leeft ontwikkel je een manier van leven, die past binnen je comfortzone. Zonder dat je jezelf er bewust van bent herhaal je constant hetzelfde. Je reptielenbrein is hier een oorzaak van, die houd van veiligheid en alles binnen je comfortzone voelt veilig. Helaas zorgt dit cirkeltje ervoor dat je wat kilo’s aankomt, maar het voelt voornamelijk veilig en dat is wat je reptielenbrein boven alles wilt. Alles wat je wil veranderen in je leven is eng en voelt onveilig en zal onbewust tegen gehouden worden door je reptielenbrein. Ook al weet je wel beter.

Hoe wordt jij slimmer dan je reptielenbrein?

Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet je er gewoon bewust van zijn. Je bewust zijn dat je altijd instinctief zal blijven handelen. Ben je jezelf bewust wanneer je reptielenbrein probeert je te saboteren komt stap 2, het accepteren dat dit nu eenmlaal gebeurt, je kan er dus niks aan doen. Vervolgens krijg je keuzes, de keuze om er naar te luisteren en er in mee te gaan of er mee omgaan dat het zo is en het laten. Dit laatste is heel moeilijk en heeft heel lang nodig wil je dit voor elkaar krijgen. Daarom is het belangrijk dat je jezelf een nieuw patroon probeert aan te leren. Bijvoorbeeld een horloge met stappenteller kopen en tegen jezelf zeggen dat elke dag 10000 stappen gezet moeten worden. Of het nu regent of de zon schijnt, die stappen moet je halen. Als dit na een tijd in je systeem zit is dit een patroon waarbij je reptielenbrein zichzelf veilig gaat voelen en je naartoe wil gaan bewegen, in tegenstelling tot het tegen werken.

Wil jij weten wat jij moet doen om je leefstijl aan te passen?

Meld je aan voor onze bijeenkomst, wat is jouw lifestyle DNA. Hier ga je daar achter komen, je komt er achter wat jij nodig hebt om de leefstijl aan te leren die je nodig hebt om gezond te zijn en te blijven.