Selecteer een pagina

Nooit meer moe en futloos door het leven!

Wat als dit zou kunnen. Dat je de hele dag door meer energie kunt ervaren en weer met vertrouwen de dag door gaat. Top toch? En ik zeg het niet voor niets, het kan namelijk echt en vaak nog op een makkelijkere manier dan je in eerste instantie zou verwachten.

Ik begeleide laatst een dame die voornamelijk klaagde over het maar altijd zo moe zijn, terwijl zij voor haar gevoel gewoon goed sliep en genoeg bewoog. Ik legde haar toen uit dat er waarschijnlijk een oorzaak ergens zou zijn waar ze nog niet over had nagedacht. 

De vragenlijst is plek waar we gaan beginnen. Deze vragenlijst geeft inzicht in alle domeinen die jou dichter bij je setpoint brengen. 

Wat bleek, uit haar vragenlijst kwam dat haar immuunsysteem en voeding niet zo goed waren, en dat ze toch door een verkeerde ademhaling mogelijk niet genoeg diepe slaap ervaarde. De interventies waren in het begin heel simpel, verlaag je maaltijd frequentie en ga een 5 minuten voor het slapen gaan rustig door je buik ademhalen. Wat denk je? Na 4 weken ervaart deze dame al meer energie en voelt ze zich nog maar weinig echt moe of futloos.

Maar waarom werkte deze aanpak voor haar en waarom kon zij zich dit zelf niet bedenken? Ik ga het je allemaal rustig uitleggen. Te beginnen bij een korte uitleg over de de connecties tussen de verschillende domeinen.

Nooit meer moe door een betere balans van je hormonen

Hormonen, we kennen ze wel, cortisol dat aangemaakt wordt in tijden van stress, insuline na een suikerrijke maaltijd, groeihormoon tijdens slaap, oestrogeen bij de vrouw, testosteron bij de man. Allemaal hormonen die een andere invloed hebben op ons lichaam, maar ook op andere hormonen.

Neem nu het voorbeeld van de dame hierboven. Zij had last van haar darmen en dat kwam door haar voedingspatroon. 

Insuline is een katabool hormoon, het breekt ons lichaam af, groeihormoon dat daar tegenover staat is anabool en helpt ons lichaam herstellen, voornamelijk tijdens slaap. 

Gezien deze dame in haar voedingspatroon een hoge hoeveelheid aan koolhydraten nuttigt, maakt haar lichaam veel insuline aan, wat je groeihormoon laat dalen. Duidelijk toch, het ene stijgt en breng het andere uit balans. Blijf zo denken. 

Groeihormoon laat ons lichaam dus zo gezegd herstellen tijdens onze slaap, als je overdag dus zoveel meer koolhydraten nuttigd wordt de invloed van groeihormoon lager, je lichaam herstelt slechter en je wordt in de ochtend niet meer uitgerust wakker. 

Als je dan gedurende de dag toch weer veel gaat bewegen, trek je jouw energie alleen maar meer naar beneden en wordt je uiteindelijk moe en futloos. 

Elk domein heeft invloed op een ander. Even terug dus:

  1. Verkeerd eten – meer insuline = minder groeihormoon
  2. Minder groeihormoon – minder goede nachtrust = niet uitgerust wakker en moe

Als je dan bij die persoon toch alleen maar de focus zou leggen op slaap, wordt zij er niet beter door. 

Kies voor de juiste interventie voor die persoon op dat moment dat zij dit nodig heeft.

Ademhaling en stress zijn ook 2 mooie hormonen die invloed kunnen hebben op je slaapkwaliteit. 

Als je stress ervaart, goed of slecht, maakt je lichaam cortisol aan, wat ook weer een counter hormoon is voor groeihormoon. Voel je hem al aankomen. Inderdaad, mindere kwaliteit van slaap, niet uitgerust wakker, moe en futloos voelen de rest van de dag. Bingo!! Maar hoe los je dit dus op?

De juiste interventie op het juiste moment

Ik wil toch nog even met je kijken naar die vragenlijst waarop ik doelde. In deze vragenlijst stel ik gerichte vragen die mij al een duidelijk inzicht geven in de mogelijke oorzaken voor de klacht. 

Toch moet ik nog wel de juiste tijdlijn schetsen. Wanneer ontstonden sommige klachten en welke hebben meer invloed dan andere. 

Een gesprek over deze vragenlijst is daarom altijd nodig om de juiste problemen aan te stippen.

Zoals je hierboven ziet, ik breng duidelijk in kaart welke problemen er zijn en waar ik de meeste focus op moet leggen. Nog steeds is verdieping belangrijk, want als je de onjuiste interventie gebruikt zal de persoon niet de juiste verbetering ervaren en kost dit onnodig veel energie en tijd. Het kan namelijk veel makkelijker. 

Hoe krijg ik dan mijn energie terug?

Nu roep ik heel mooi, nooit meer moe en futloos door het leven. Dus zal ik jou ook zeker een tip mee geven waar je al wat aan hebt. Zijn dit de interventies die jij nodig hebt? Weet ik niet, maar ik gun het je ten harte. 

Mocht dit niet zo zijn dan is een vrijblijvende afspraak zo gemaakt en geef ik je inzicht in wat je wel moet aanpakken. 

Als je goed hebt gelezen heb ik al twee interventies genoemd die je zou kunnen gebruiken. Het zijn voor veel mensen de meest voor de hand liggende. 

  1. Voeding
  2. Ademhaling

Voeding is erg nuttig. Wat ik al vertelde, insuline, groeihormoon, slaap en uitgerust wakker worden. 

Hoe minder koolhydraten je nuttigt hoe beter, maar ook de frequentie waarin je deze maaltijden nuttigt kan heel relevant zijn. Ik leg het je zo kort maar duidelijk mogelijk uit.

Wij hebben in ons lichaam 3 energiebronnen die in dit verhaal belangrijk zijn:

GlucoseGlycogeenVet
Uit de maaltijdIn de leverVetreserve
Afh. bloedsuikerspiegelB afh. bloedsuikerspiegelN afh. bloedsuikerspiegel
17x energie17x energie100x energie
Tot 2 uur beschikbaar10-12 uurPraktisch onbeperkt
Insuline gevoeligheidB. insuline gevoeligheidG insuline gevoeligheid

Als je hierboven kijkt, zie je dat bij de eerste energiebron, vanuit de maaltijd je 17x energie vrij maakt voor je lichaam en dat dit 2 uur beschikbaar is. Wil je weer meer energie dan moet je opnieuw gaan eten. Wat nog wat effecten teweeg brengt, maar dit voor een volgend blog. 

Wat je wil is meer energie en minder gevoeligheid voor insuline, wegens de aanmaak van groeihormoon. Dus is energiebron 3 de beste manier om dit goed te reguleren. Maar wat moet je daarvoor doen?

Je maaltijd frequentie verlagen, oftewel minimaal 12-16 uur nuchter zijn, zeg niet eten. Ik hoor je nu zeggen, maar je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, ik ga niet de deur uit voor ik heb gegeten. Het spijt me om dit te zeggen, maar dit is helaas niet waar. Je maaltijden overslaan heeft enorm veel gezondheidsvoordelen. Vet als energiebron zorgt voor 4-8x meer energie dan glucose uit de maaltijd. En gezien je meer energie wil en je insuline laag wilt houden voor de aanmaak van groeihormoon is het verlagen van je maaltijdfrequentie essentieel. 

Hoe pak je dit aan? Zoals ik al zei is de maaltijdfrequentie de beste tip die ik je kan geven voor voeding en meer energie.

Doe het volgende, eet minimaal 3x per week vanaf s’avonds 18-20 uur niks meer tot de volgende dag tussen 10-12 uur. Je bent dus 16 uur lang nuchter. Wat er dan gebeurt is dat je lichaam op zijn voornaamste energiebron, vet, gaat overstappen en je lichaam gaat voorzien van meer energie. Als je hier aan gewend raakt kan je ervoor kiezen om dit vaker in de week te doen. Hoe vaker je een lagere maaltijdfrequentie hebt hoe beter voor het lichaam. 

En gezien je vet gebruikt als energie leverancier verbrand je dus ook meteen vet, wil je wellicht een kilootje afvallen is dit daar ook meteen goed voor.

Naast voeding is ademhaling een hele fijne om je lichaam te voorzien van meer energie. We zetten de ademhaling nu zo in om de voeding te ondersteunen. Zoals ik al vertelde maakt je lichaam minder insuline aan, dus meer groeihormoon. Tijdens slaap herstelt je lichaam dus beter. 

Als we nu ervoor zorgen dat je ook rustig kunt slapen, slaap je dieper, rust je beter uit en heb je ook daarvan de volgende dag profijt. 

Ademhaling kan er namelijk voor zorgen dat jij van je sympathisch (stress) zenuwstelsel naar je parasympatisch (rust) zenuwstelsel gaat. Je lichaam komt dus letterlijk meer tot rust. 

Maar hoe doe je dat? Een neusademhaling en een buikademhaling helpt hierbij. Je gaat elke avond, 3-5 minuten voor het slapen rustig door je neus in- en uitademen en je verplaatst je ademhaling naar je buik. Je lichaam voel je langzaam tot rust komen en je valt rustiger in slaap. 

Hoelang moet ik dit volhouden?

Het liefst je hele leven natuurlijk. Je lichaam heeft hier enorm veel aan, ook al zou je dit niet doen om alleen je energie te verbeteren zal je ook merken dat dit meer doet voor je lichamelijke gezondheid. 

Maar binnen 4 weken zal je een flink contrast voelen in je energielevel. 

De 2 opdrachten op een rijtje

Opdracht 1:

  • Verlaag je maaltijdfrequentie.
  • 3x per week eet je niet meer na 18-20 uur in de avond en voor 10-12 uur in de ochtend. Dus 16 uur lang niks.
  • Kan je dit vaker omdat dit beter voelt, dan mag dat. Minder vaak is niet te adviseren.

Opdracht 2:

  • 3-5 minuten voor het slapen, buikademhaling. 
  • Adem rustig door de neus in en uit tot je lichaam tot rust komt. 
  • Handen plaats je onder je navel om te kunnen voelen dat je ademt naar je buik.

Wat nu als je toch nog moe blijft?

Dan is het zeer relevant om die vragenlijst, die ja kan vinden in dit blog, in te vullen. En na het invullen langs te komen voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

Ik zal je daar inzicht geven in de domeinen die bij jou uit balans zijn en welke dus aandacht nodig hebben.

Maar als je deze opdrachten uitvoert zal je binnen 4 weken een groot verschil ervaren in je energielevel.

Heb je nog vragen?

Na mijn laatste blog kwamen er toch nog wat vragen, dat mag natuurlijk altijd. Ik help je graag om je gezondheid te verbeteren. 

Mocht je dus een vraag hebben kan je mij een mail sturen, via dit adres: remco@unique-body.nl. Zet ik het onderwerp even neer: vraag over en dan de naam van het blog waar je een vraag over hebt.