Selecteer een pagina

De titel zegt het al. Veel mensen herkennen dit. Je hebt het hele jaar hard gewerkt, je hebt alles gedaan wat je moest doen om van je verdiende vakantie te kunnen gaan genieten. Wat gebeurt er dan, je wordt ziek. Wat gebeurt er nu en wat kan jij er eventueel aan doen? Het hoort namelijk niet dat je ziek wordt als je rust pakt. 

Wat gebeurt in het lichaam?

In de maanden in aanloop naar je vakantie ben je vaak nog hard aan het werk. Er wordt veel van je verwacht. Denk aan deadlines op je werk, je gezinsleven dat energie en aandacht vraagt, je wil graag sporten. Dit zijn veel ballen om hoog te houden. 

In deze periode ervaar jij meer dan dat je zou verwachten stress. En wat wordt er aangemaakt tijdens stress? Inderdaad, ons hormoon cortisol. 

Cortisol is het verantwoordelijke hormoon als wij stress ervaren. Cortisol hebben we ook nodig om ziekte door te komen. Het probleem is dat als wij te druk zijn wij al te veel aan cortisol gebruiken voor andere componenten en dit dus niet meer kunnen gebruiken voor het ziek worden. 

Je lichaam doet hier het volgende mee. Het maakt, noem het een lijst aan, van momenten dat je eigenlijk ziek zou zijn geworden. Zodra we vakantie nemen, zakt ons cortisol level en dan komt jouw lichaam het lijstje nog even inboeten en worden we ziek. Want de cortisol die we niet meer gebruiken voor actieve dingen of nadenken, omdat ons brein rustig is, kan het lichaam nu dus gebruiken om ziek te worden. 

Dus wat we eigenlijk doen is roofbouw plegen op ons lichaam en ons lichaam komt dat een keer inhalen. En gezien onze vakantie vaak de enige tijd is dat wij tot rust komen in ons hoofd, is dat het moment voor het lichaam om dit in te halen.

Ik spreek uit ervaring.

Spijtig genoeg spreek ik uit ervaring. Ik denk dat de afgelopen jaren ik elke vakantie wel ziek ben geworden aan het begin van mijn vakantie. Ik heb het zelfs voor een evenement als een marathon of iron man. 

De spanning die ik opbouw voor een vakantie, evenement is zo hoog dat mijn lichaam zo veel cortisol aanmaakt waardoor mijn lichaam, op het moment dat ik rust kan nemen, meteen komt innen. En dat heeft er dus al meermaals in geresulteerd dat ik een evenement niet heb kunnen volbrengen en dat ik tijdens vakanties soms een paar dagen moest missen omdat ik ziek was. 

Ik heb zelf een modus van maar doorgaan, knallen en het uiterste eruit proberen te halen. Dit is goed, op het moment van. Maar je komt er helaas pas achter als je stopt met rennen wat je nu echt met je lichaam hebt gedaan. Een enorme roofbouw plegen. Je zou verwachten dat je naarmate de tijd vordert je hier van zou leren, maar helaas is dit minder waar. Wat ik wel merk is dat als ik in de aanloop naar mijn vakantie of evenement mij rustiger houd en meer tijd voor mijzelf neem ik er minder last van heb. 

Wat kan jij er aan doen?

Ja je kan er wat aan doen. Zorg voor een andere modus in je leven. Ik wil niet zeggen dat je geen stress mag ervaren, stress is niet altijd slecht voor je, het kan je ook ontwikkelen. 

Maar zoek wel naar een betere balans. Als dit gebeurt ben je waarschijnlijk ver van je optimale vitaliteit af. Dat betekent dat je lichaam eerder catabol (afbrekend is) en je wil je lichaam anabol krijgen, opbouwend en sterk. 

Stress anders mee omgaan kan helpen. Meer rust pakken tussendoor kan helpen. Gezonder eten, darmen zijn je tweede brein, kan helpen. Een rustige ademhaling en beter slaap ritme kan helpen. Je kan er dus veel aan doen. 

De tip die ik je nu zou mee geven en dat is wat voor mij het beste werkt. Bouw meer rustmomenten in. Laat die emmer niet te vol lopen. Het klinkt heel makkelijk. Maar een quality time moment met je man/vrouw of vriend/vriendin moet je ook gewoon hebben. Plan deze ook echt in, zet het in je agenda. Plan je rustmomenten in. Stop een keer eerder met werken om lekker te gaan sporten. Maar doe iets om je lichaam rust te gunnen. 

Echt het helpt! Ik pluk daar mijn vruchten van. Doe ik dit niet, dan wordt ik door mijn eigen lichaam meteen gestraft.

Wil je weten hoe jij dit kan voorkomen?

Wil je weten hoe jij dit kan voorkomen of wil je weten of er een domein uit balans is bij jou? Waardoor jouw lichaam uit balans raakt en je vatbaarder hiervoor bent. 

Dan mag je mij een mail sturen met de vraag of je de vragenlijst mag invullen. Dan plannen we daarna een intake in om dit samen door te nemen. 

Mail maar naar: remco@unique-body.nl